top of page

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dit zijn de 7 video trends van 2022.

Weet je het nog, die goeie, ouwe tijd? We adverteerden met een foto in de krant en op MySpace of Hyves waren we vooral druk met het delen van kattenplaatjes en woordgrapjes. Tegenwoordig kom je als ondernemer bijna nergens meer zonder video. Tieners trekken ingewikkelde dancemoves uit de kast op TikTok en op Instagram hebben de Reels de Memes van de troon gestoten. YouTube is na Google de meest populaire website op het wereldwijde web en elke dag kijken 500 miljoen mensen naar video’s op Facebook. En mocht je je aan video willen wagen, dan nóg moet je constant bovenop de ontwikkelingen zitten. Trends komen en gaan, dus timing en slim schieten is alles! Inmiddels is het een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Ben jij al op de hoogte van alle video trends van 2022?Videotrend #1: Zelf voor de camera!


Camera-schuw? Zet je fobie aan de kant en ga lekker voor de camera zitten, want user-generated content is on the rise! Mensen willen graag interactie met mensen, en niet met gezichtsloze merken. User-generated content is hier het antwoord op. Het is real, raw en herkenbaar. Zo worden video’s gemaakt door en met mensen 10 x meer bekeken dan “gewone” merkvideo’s. Denk maar aan de populariteit van vloggers! Toch maar even voor de camera klimmen, dan?


Video trend #2: social media video’s die wél opvallen


Het kan zijn dat de moed je in de schoenen zakt wanneer je een video voor je social media wilt maken. Je feed staat vol met allerlei video’s: van vreemde challenges tot mooie reis-edits tot hilarische satire. Toch is het belangrijk om deze trend niet aan je neus voorbij te laten gaan. Wist je bijvoorbeeld dat een video op sociale media 1200% meer likes en shares genereert dan een afbeelding met een tekst (hoe pakkend die ook mag wezen)? Ook kun je met een goeie Instagram Reel of TikTok véél meer mensen bereiken dan met een gewone post op je feed. Kun je moeilijk op gang komen? Hier zijn wat tips voor social media video trends van 2022!


  • Veel mensen scrollen door hun social media wanneer ze in het openbaar vervoer zitten, of op het toilet op kantoor. Geluid uit, dus. Als je mensen toch wilt vasthouden is het belangrijk dat ze mee kunnen lezen. Dat doe je niet met saaie subs, wél met coole captions!

  • Be mobile friendly! Verticaal filmen is noodzaak.

  • Hou TikTok of Instagram Reel challenges in de gaten. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald liedje of een filter zijn. Wanneer je deze gebruikt in je video boost je je bereik verder dan je eigen volgers.

  • Hou het kort en krachtig! De aandachtsspanne op social media is zoals die van een goudvis. Daarnaast hebben Reels, TikTok’s of feed-video’s vaak een maximale lengte van één minuut.


Video trend #3: lekker leren met learningvideo’s


Als mens blijven we altijd leren. Daar kun je met video mooi op inspelen! Wanneer je een tutorial of DIY-video maakt, creëer je niet alleen interactie met je viewer, maar zet je jezelf ook direct neer als expert. Een learning video maak je zo ingewikkeld als je zelf wilt. Van een grappige ‘how-to’ reel tot een uitgebreide, hoogwaardige YouTube tutorial. Of je gaat een stap verder en je zet een gehele videocursus of online programma in elkaar. Handig om via advertenties aan te bieden als ‘gratis’ weggever en zo je e-mailfunnel met adresjes te vullen!


Video trend #4: SEO video-voer voor de zoekmachine


SEO staat voor search engine optimization. Dit klinkt chique, maar het is best simpel! Denk maar aan de zoekresultaten op Google wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘organisch kattenvoer’. Google bepaalt dan door middel van algoritmes welke resultaten op pagina één komen te staan. Door SEO slim toe te passen op jouw eigen website, kun je Google beïnvloeden en zorgen dat jouw content gematched wordt aan bepaalde zoekwoorden. Video’s zijn hierbij essentieel! Wanneer je een video op je landingspagina hebt staan, zal Google jouw pagina hoger ranken. Bij YouTube werkt dit trouwens ook zo: dit is ten slotte een visuele zoekmachine! Wanneer je een video op YouTube plaatst en daar de juiste titels, beschrijvingen en captions toevoegt, zul je sneller gevonden worden op Google én YouTube. Een voorbeeld van een goede SEO-video is een professionele bedrijfsvideo, waarin je in één minuut het verhaal van jouw merk vertelt. Natuurlijk op creatieve en opvallende wijze!
Video trend #5: interactie met je doelgroep door video


Je kunt natuurlijk een video plaatsen waarin je vooral vertelt. Wie je bent, wat je doet, waarom je vegetarisch bent of hoe yoga je leven heeft veranderd (shout out naar alle andere vega yogi’s hier!) Maar kijkers willen bedrijven die naar ze luisteren. Interactieve video’s zijn een goede tool om kijkers te betrekken bij je merk, te activeren en een boodschap over te brengen. Stel een vraag, voeg een poll toe, laat comments of ideëen van kijkers zien in je video, of… ga live!


Video trend #6: Ga live, dus!


Wanneer je live gaat, geef je de kijker het gevoel front row aanwezig te zijn bij waar je mee bezig bent. Social media is een fantastisch platform om live te gaan. Kijkers kunnen dan “in-tunen” en direct berichten sturen, waar jij dan in levende lijve - in real time - op kunt reageren! Tegelijkertijd kun je kijkers een authentiek en ongepolijst “kijkje achter de schermen” geven in je bedrijf of werkwijze. Daarnaast kun je ook belangrijke events streamen op YouTube of Facebook, waardoor je (potentiële) klanten alsnog kunt betrekken. Zeker in dit turbulente covid-tijdperk!Video trend #7: (tear jerking) testimonials


Inmiddels snappen we dat authenticiteit verbindt en vertrouwen vergroot. Helaas zien we in 2022 door het reclamebos de bomen niet meer. Elke dag komen er honderden merken voorbij die ons toeschreeuwen waarom zij echt de àllerbeste zijn! Reviews of testimonials in de vorm van video’s kunnen potentiële klanten net het laatste duwtje in de rug geven. Paas de mic door naar je klanten en laat jouw merk zien door hun ogen. Wat beteken jij voor ze? Welke impact heb jij gehad? Je kunt dit in de vorm gieten van een mooie testimonial video: goeie camera, leuk achtergrondje, opzwepend muziekje op de achtergrond. Of ga je weer voor de user-generated content, waarbij je jouw klant vraagt zelf een video te schieten met hun front-camera?


Met een camera of telefoon in je ene hand, en dit lijstje van dé video trends 2022 ben je ready to roll. Extra handje nodig? Met Story to Video help ik je bij het maken van het videomateriaal dat bij jou past. Of je nu wilt schitteren met een dansmove in een Instagram video, of liever in een high quality merkfilm bovenop de eiffeltoren -

gewoon in mijn studio met green screen dan, maar dat blijft ons geheim. ;)


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page