top of page

De Impact van Video: dit verschil kan één video maken

Film maakt impact. Dan kun je natuurlijk denken aan documentaires die vervuilende industrieën ontmaskeren of stereotype perspectieven omdraaien. In zo’n geval vindt de impact plaats bij de kijkers. Maar in Oeganda kwamen wij erachter dat het maakproces van video ook impact kan hebben! Begin 2021 maakten we een korte documentaire over de stichting Peace for Paul. Benieuwd hoe het maken van één film het leven van 29 kinderen op z’n kop zette? Lees dan snel verder!Peace for Paul: een plek voor toekomstplannen

In Oeganda worden veel kinderen in armoede geboren. Wanneer ouders de middelen niet hebben om voor ze te zorgen, komen ze met regelmaat op straat terecht. Een plek waar de gevaren van verslaving, misbruik en honger op de loer liggen en geen ruimte overblijft voor dromen en toekomstplannen. Peace for Paul is een stichting die kinderen in dit soort situaties opvangt en financieel ondersteunt.


Dat de omstandigheden deze kinderen niet tegenhouden om over de toekomst te dromen, kwamen we achter toen we in de onderzoeksfase van het filmplan een aantal jongeren interviewden. Slimme, vrolijke jongvolwassenen die al 13 jaar (vanaf kind) betrokken zijn bij de stichting. Jongeren die hun kindertijd doorkwamen met bedelen op straat - terwijl steun van volwassenen ver te zoeken was. Maar wat ik vooral merkte tijdens het interviewen, was dat ze allemaal werden gedreven door toekomstdromen en mooie plannen. Iets dat nog steeds niet vanzelfsprekend is voor veel kinderen in Oeganda.De impact van video: door kinderen, voor kinderen


Deze bevinding wilden we graag centraal zetten in onze film. Om de ervaringen en verhalen van de jongeren kracht bij te zetten, wilden we de kijker meenemen in het leven op straat. Een kennismaking met de harde realiteit, en tegelijkertijd het onvermoeibare optimisme van kinderen met toekomstdromen. We gingen op zoek naar een groepje kinderen (rond tien jaar) die - net als de jongeren van Peace for Paul 13 jaar geleden - rondzwierven op straat.


Na een gesprekje bleken de kids al gauw nieuwsgierig, ondeugend en vooral heel open voor alles dat er op hun pad kwam. Op de vraag of ze de volgende dag in een film wilden spelen, kregen we een volmondige “YES, PLEASE”!


De founder van Peace for Paul, Heidi Kalter, stemde in onder twee voorwaarden. Ten eerste moesten de kinderen zich allemaal aansluiten bij het programma van de stichting. Dit betekende dat samen contact zouden zoeken met de ouders, ze financiële ondersteuning zouden ontvangen én ze naar een boarding school zouden gaan. Daarnaast moesten ze beloven: geen verdovende middelen meer!


En zo geschiedde. De volgende ochtend stonden vijf boys klaar: fris, vrolijk en ready to roll! Na een kennismaking tijdens een uitgebreid ontbijt namen ze ons mee de straat op, waar we de ins en outs van die wereld te zien kregen.Een half jaar verder…


Fast forward naar het heden, een half jaar na dato. De jongens leren lezen, schrijven en Engels. De straten van de stad hebben ze omgeruild voor een fijne plek: soms in Peace for Paul-huizen, maar meestal herenigd met de ouders! Die toekomstdromen zijn er, maar nog belangrijker… Ze kunnen een paar jaar nog gewoon écht kind zijn!


Maar niet alleen deze filmsterren profiteerden van de impact van video. Voordat we begonnen aan de documentaire, was Peace for Paul nog hard op zoek naar sponsoren. Rond de 110$ per maand voor 14 kinderen uit het Main Programma, en rond de 50$ per maand voor 10 kinderen uit het Junior Programma.


Zodra we de film lanceerden, raasde deze als een gek rond binnen ons netwerk. Geen advertentiebudget, maar vooral een boel goede intenties, likes en clicks op de ‘share-button’. Binnen no time waren alle 24 kinderen voorzien van een sponsor. En de donaties? Die kreeg een boost van bijna 35.000 dollar! Al deze kinderen kunnen nu weer kind zijn, met een veilig thuis, medische zorg, levensonderhoud en onderwijs.


Zo bleek dit project dus een voorbeeld van de impact van video - niet alleen voor, maar ook àchter de schermen!


Overtuigd van de impact van video? Wil jij ook bijdragen aan deze stichting en het verschil maken in het leven van deze kinderen? Check www.peaceforpaul.org of stuur mij een bericht.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page